Leerlingen wuiven wiskundeleerkracht uit met taart en veel lof
Als twintiger wandelde Luc Audenaert 38 jaar geleden onze school binnen, op 1 september 1984. Vrijdag gaf Luc zijn laatste les, in het 6de jaar Wetenschappen-wiskunde. De leerlingen bezorgden meneer Audenaert een onvergetelijk afscheid.
Een speech vol woorden van lof en gebak als kers op de taart voor de rijkgevulde carrière van meneer Audenaert. “Streng maar rechtvaardig. Zo kun je hem het best omschrijven. Hij had zijn klas in de hand, maar hij gaf op een duidelijke manier les”, zegt leerling Boris Van Opstal.
“Mijnheer Audenaert was echt een heel goede leerkracht. Hij bleef doorgaan tot iedereen de leerstof snapte.”, vertelt Nils Borremans (18).
Als fervente KV Mechelen-supporters verrasten de leerlingen hun leerkracht met een sjaal van hun geliefde club. “Zelf is hij een zware supporter van Anderlecht. Als we een wedstrijd verloren hadden, treiterde hij ons graag een beetje. Maar kijk, voortaan heeft hij meer tijd om naar kwalitatief voetbal te kijken”, legt Nils uit.
Luc Audenaert liet het allemaal gebeuren. “Ik had verwacht dat ze iets zouden doen, maar het is natuurlijk wel fijn. Het is een mooie afsluiter van mijn loopbaan”, zegt hij. Als twintiger wandelde hij 38 jaar geleden de secundaire school in de Melaan binnen: op 1 september 1984. “Met veel plezier en een beetje weemoed zelfs kijk ik terug op die periode.”
Toen hij vrijdagochtend zijn laatste kopieën maakte, keek hij uit op de plek waar vroeger de lerarenkamer was. “Als in een visioen zag ik plots de beelden van toen: een ruimte vol sigarettenrook, met collega’s die er niet meer zijn.”
Warme school
Zelf volgde Luc Audenaert, die in Londerzeel woont, zijn middelbare school in het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos. “Ik was heel geïnspireerd door mijn leerkracht wiskunde. De sloef, zoals we hem noemden, was mijn voorbeeld. Toen al dacht ik: ‘Dat wil ook wel doen’. Ik deed graag wiskunde”, vertelt hij.
Het stond haast in de sterren geschreven. Na zijn studies wiskunde aan de KU Leuven en een jaartje legerdienst begon Audenaert les te geven in Scheppers en hij bleef er tot zijn laatste werkdag. “Ik heb nooit iets anders gedaan. Scheppers is voor mij altijd een warme school geweest. In het bijzonder voor zijn leerlingen, maar ook door de band met de collega’s. Ik heb hier geen dag tegen mijn zin gestaan. Ik zag het als mijn taak om enthousiasme op te wekken voor het vak wiskunde”, zegt hij.
Daar is hij zeker in geslaagd. Een van zijn oud-leerlingen zakte vrijdag zelfs speciaal naar Scheppers af. “Alle basiskennis die vereist is in de opleiding die ik nu volg, heeft mijnheer Audenaert ons bijgebracht. Ik ben hem daar heel dankbaar voor, want hij heeft me een stevige basis bezorgd”, zegt Alex Dong. Hij wordt maandag 20 en studeert nu voor burgerlijk ingenieur aan de Universiteit Gent.
Nu Luc Audenaert met pensioen gaat, is er tijd voor andere dingen. “Al ben ik niet iemand die veel plant. Ik ga het op me laten afkomen, ik verveel me zelden. Mijn werk in de tuin zal ik eindelijk kunnen spreiden over een week, terwijl ik me vroeger op zaterdag moest te pletter werken. We kijken er ook naar uit om eens op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties. Net na de krokusvakantie zijn we een eerste keer weg.”
Wij willen Luc bedanken voor alles wat hij voor onze school gedaan heeft en we wensen hem nog vele mooie jaren, samen met zijn vrouw Anneke.
Bron: Het Nieuwsblad – 25-02-2022