Charlotte D’Hulst, CEO van Yesse Technologies, is gastspreker in 5 Humane
Wat als we kunnen ruiken wanneer iemand kanker heeft? Het klinkt misschien als je reinste kwakzalverij, maar sommige ziektes verspreiden wel degelijk een distinctieve geur. Neem Parkinson, dat je kan ruiken in het zweet van een patiënt op een precieze locatie ter hoogte van de bovenrug. (…) Het probleem is dat geuren niet kwantitatief waar te nemen zijn. Elke beschrijving van een geur is subjectief. Met haar start-up MouSensor (nu Yesse Technologies) wil ze de complexe biologie van de menselijke neus vertalen naar een chip. Dat moet toelaten om elke geur op de planeet via een unieke digitale code onder te brengen in de allereerste database van geuren ooit. (Uit De Tijd, 23 septemebr 2018)
Op 9 februari kregen de leerlingen van 5HuB de kans om Charlotte D’Hulst te ontmoeten. In 2016 richtte zij samen met Paul Feinstein MouSensor op, voortvloeiend uit haar onderzoek aan de City University of New York. Haar startup werkt intussen samen met het Leuvense imec, om de technologie van de geur op een nanochip te krijgen. De leerlingen bereidden het gesprek voor door naar een aflevering van de podcast ‘De Tijd Vooruit’ te luisteren. Het vragenuurtje verliep uiteraard volledig digitaal, via Teams. De eerste vragen kwamen wat aarzelend, maar uiteindelijk kwamen we tijd te kort!
We kwamen te weten hoe Charlotte D’Hulst op het idee is gekomen om geuren te digitaliseren, wat de moeilijkheden onderweg al waren en vooral wat de mogelijke toepassingen kunnen zijn van een neus op een chip. Want medische diagnoses in een vroeg stadium zijn maar één potentiële toepassing van de databank. In de verre toekomst kunnen we allemaal een geurprofiel hebben, aan de hand waarvan je huisarts tijdens een check-up ziektes kan opsporen. Ook de gigantische geurindustrie (alles van parfums over wasmiddel tot kaarsen) volgt het werk van Yesse Technologies met veel interesse. Geurmakers zouden met een digitale database kunnen voorspellen hoe bepaalde moleculen ruiken, zonder dat ze daarvoor zoals nu uitzonderlijk goed getrainde menselijke neuzen moeten inschakelen. Of nóg veel later zouden we op basis van die geurendatabase zelfs bij ons thuis geuren kunnen opslaan en reproduceren. Veelbelovend en ongelooflijk interessant!