Van brons op WK jiujitsu naar goud op Europese pleitwedstrijd
Laure Verheyen studeerde bij ons in 2011 af in de richting Economie – Moderne talen. Tijdens haar middelbare schoolloopbaan stond Laure regelmatig op de voorpagina van onze website, omdat ze alweer een kampioenschap Jiu-jitsu gewonnen had. Vorige maand won ze goud in een andere ‘topsport’. Laure won in Luxemburg de Europese pleitwedstrijd van de Academy of European Law (ERA). Proficiat, Laure!
Als Laure Verheyen (30) ons land mag verdedigen, stelt ze nooit teleur: de Willebroekse advocate heeft in Luxemburg de Europese pleitwedstrijd van de Academy of European Law (ERA) gewonnen. En dat exact tien jaar nadat ze voor ons land nog brons behaalde op het WK jiujitsu voor junioren. Maar haar grootste gevecht, dat volgt later dit jaar, wanneer ze een slachtoffer bijstaat op het proces tegen de de familie Appeltans: berucht als de ‘slechtste kotbazen van ons land’. “Al van toen ik op de lagere school zat, schreef ik in vriendenboekjes dat ik later advocaat wou worden.”
Rechtdoorzee, duidelijkheid en een no-nonsense aanpak. Zo omschrijft ze zichzelf niet enkel als advocate, maar ook als persoon. Al van kinds af wist de Willebroekse wat ze later wilde worden. Toen al was ik super geïnteresseerd in de job. Waarom? Omdat je iets kan betekenen voor een ander en omdat je het verschil kan maken. Zeker als strafpleiter”, zegt Laure. Maar naast de advocatuur heeft de jonge Willebroekse nog een andere passie: jiujitsu. Op het WK van de Japanse gevechtsport voor junioren in 2013 veroverde ze destijds zelfs de bronzen medaille. Exact tien jaar later won ze opnieuw op een internationaal toernooi. Deze keer in haar andere ‘field of interest’. Eind vorig jaar schreef de advocate zich in voor een Europese pleitwedstrijd.
Die wedstrijd biedt jonge advocaten de kans om in contact te komen met andere advocaten over de Europese Unie. “Maar ook om meer te weten te komen over het Europese recht en het belang ervan”, gaat Laure verder. “Iets wat me binnen de rechtspraak altijd aansprak. Voor ik advocate ben geworden, heb ik nog een tweede master diploma Europees Recht behaald en ben ik stage gaan doen op de Europese commissie waar ik heb meegewerkt aan de wetgeving omtrent het vrij verkeer van personen.”
Leerproces
Na de inschrijving werden de deelnemers ingedeeld in groepjes van vier en moest er een paper over een actueel Europees onderwerp worden geschreven. Laure deed dat met collega-advocaten uit Ierland, Oostenrijk en Spanje. “We kenden elkaar totaal niet. Dat was best een uitdaging en een leerproces, maar ook bijzonder fijn om te doen. Want zo zie je dat je ondanks uit verschillende landen komt en je een andere cultuur hebt, je toch goed kan samenwerken”, blikt Laure terug.
Het thema gekozen door Laure en haar team ging over het grensoverschrijdende aspect van een juridische samenwerking in burgerlijke zaken. Een moeilijkere omschrijving van hoe je eigenlijk met bewijslast over de Europese grenzen heen moet omgaan. “Zeer erg interessant materiaal om als advocaat mee aan de slag te gaan want dit kan je ook toepassen in de praktijk”, legt Laure uit. “Denk bijvoorbeeld aan het verhoor van getuigen die in een ander Europees land wonen dan het land waarvoor de burgerlijke procedure loopt.” Na de paper te hebben verdedigd in Parijs, ging in Trier (Duitsland) de onderhandelingsronde door. De twee beste groepen mochten dan een dag later voor de rechters van het Hof van Justitie in Luxemburg gaan pleiten.
Mijn deelname aan de wedstrijd is iets wat ik voor de rest van mijn carrière als advocate zal meenemen. Je leert hoe het er in andere landen aan toe gaat en hoe beter de teamspirit is, hoe beter de resultaten zijn
“Wij waren met ons groepje dus bij die beste en moesten het standpunt van de Europese commissie dus gaan verdedigingen in een casus over Europees staatsteun”, luidt het nog. In het specifieke geval van Laure ging het over een Frans bedrijf dat de door een EU-commissie toegestane staatsteun in tijden van corona aan een Italiaans bedrijf aanvocht. “We hadden maximaal twintig minuten om de rechters te overtuigen in ons pleidooi. Iets wat we dus ook deden”, aldus Laure. De Willebroekse was niet de enige Belgische advocate die zich had ingeschreven voor de pleitwedstrijd, maar ze was wel de enige van de vier die het uiteindelijk tot de finale schopte. “Ik was heel blij dat ik tien jaar naar mijn deelname aan het WK opnieuw de Belgische eer mocht verdedigen”, klinkt het nog.
“Had ik het verwacht dat we zouden winnen? Nee, maar doorheen het ganse proces en de samenwerking voelden we ons team groeien en sterker worden. Op het einde hadden we echt het idee dat we konden winnen.” Naast de titel en een officiële oorkonde houdt Laure er naast leuke herinneringen ook een heel wat ervaring over aan haar deelname aan de Europese pleitwedstrijd. “Het was echt iets wat ik voor de rest van mijn carrière als advocate zal meenemen. Je leert hoe het er in andere landen aan toe gaat en hoe beter de teamspirit is, hoe beter de resultaten zijn. Heel belangrijk dus”, vertelt ze. In eigen land bereidt ze zich momenteel voor op het proces tegen de Leuvense kotbazen Appeltans waarin ze het voor één van de slachtoffers opneemt en het onderzoek waarbij ze een 38-jarige Somaliër bijstaat die eind oktober zijn neef (30) neerstak in het centrum van Mechelen.
Veeleisende job
Verder is ze ook nog volop aan het studeren en werkte ze een Postgraduaat af. Maar heeft een bezige bij als Laure dan nog wel tijd om op de ‘tatami’ (de mat waarop judo en jiujitsu wordt beoefend) te staan? “Door het tijdsgebrek is er voor de gevechtsport nu even een korte pauze ingelast, maar de liefde ervoor is nog steeds bestaande. En zelf nog steeds even groot als voordien. Ik sport nog steeds. Alleen even niet op topniveau of in een competitie”, besluit Laure. “Advocaat is een veeleisende job. Je moet altijd paraat zijn. En zeker in de sector waarin ik werk. Het is geen nine-to-fivejob en het eist heel veel van je persoonlijk leven. Al dat ben ik eigenlijk al wel gewoon vanuit de topsport (lacht). Voor ik advocaat was, beheerste de topsport mijn leven. Nu is het mijn job die veel tijd en energie vraagt. Maar ik haal er wel enorm veel voldoening uit. Ik zie mezelf door deze job uit te oefenen op zowel persoonlijk als professioneel vlak groeien.”
Bron: hln, 16/12/2024, Tim Van Der Zeypen